Mat Fokus: Varför Du Behöver Mer Hummus I Ditt Liv

Till några av oss ”hummus” kan låta främmande och det beror på att det är det! Vi har gamla Levantinsk och egyptiska kulturer att tacka för denna sunda och mångsidiga uppfinning. Dess stora aptitlig smak och fyllning konsistens gör det till en rolig småätnings alternativ som inte bör vara främmande i din kost. Låt oss lära mer om hummus!

Vad är Hummus?

Hummus är en slät och krämig dip eller pålägg tillverkade mestadels av mosad Garbanzo bönor (även kallad ”chickpeas”), tahini och olivolja. Sedan 1200-talet, har hummus varit populärt i många Mellanöstern, Medelhavs och Nordafrikanska rätter i århundraden. Lyckligtvis under årens lopp har den arbetat sig in i västerländska kost eftersom det har många hälsofördelar.

Hur ser det ut och smakar som?

Garbanzo bönor utgör majoriteten av traditionella hummus recept. Du kommer att se de flesta recept kräver konserverade Garbanzo bönor, främst för bekvämlighet, men blötläggning dina egna bönor fungerar också! Denna solbrända böna är nötigt både i smak och utseende, och när mosad skapar ett smakrikt pålägg. Beroende på i vilket land den konsumeras, kan konsistens och textur variera.

Varför är det bra för mig?

Även om Garbanzo böna kan vara små, är det ganska mäktig. Ger omkring 7g protein per halv kopp servering, Garbanzo bönor är ett utmärkt köttalternativ för vegetarianer och veganer. Det bör noteras att medan en stor källa till vegetabiliskt protein, Garbanzo bönor är låga i flera essentiella aminosyror och bör därför konsumeras med kompletterande livsmedel som ris för att uppnå fullständigt protein i kosten.

Förutom protein, Garbanzo bönor är hög i fiber, nyttiga fetter, vitaminer och mineraler, medan låg i natrium och kolesterol. Dess fantastiska smak och hälsoprofil gör det till ett utmärkt substitut för dip och pålägg behov i jämförelse med alternativ som aioli, mjukost och andra som innehåller mycket fett och kalorier!

Hur gör jag hummus?

En grundläggande hummus recept kan kastas tillsammans ganska snabbt och enkelt med bara några ingredienser och en matberedare.

 

Ingredienser:makinghummus-384x580

 • 425g burk kikärter/ Garbanzo bönor, sköljdes
 • 1 vitlöksklyfta
 • ¼ kopp olivolja (lite mer för garnering)
 • 2 matskedar citronsaft
 • 2 matskedar tahini
 • 1 tesked mald kummin
 • ¼ tesked paprikapulver
 • Sea salt, efter behag

Metod:

 1. Lägg alla ingredienser i en matberedare. Kör tills kombinerade och smidig.
 2. Salt efter behag. (Addera 1–2 matskedar vatten tills du få önskad konsistens.)
 3. Skrapa innehållet från matberedare till en skål. kyla. Toppa med extra olivolja och strö över paprika innan servering.

Bortsett från detta traditionella recept, hummus kan lagas från olika typer av bönor som vita bönor eller Edamame som bas. Du kan också experimentera med att lägga grönsaker som rostad paprika eller avokado till din hummus för mer intresse och näringsvärde!

Om du inte är redan en vanlig hummus ätare, förhoppningsvis är du nu övertygad om att ge det ett försök. Det är inte bara närings packade, men det är en snabb och enkel hälsosamt mellanmål och aptitretare att ta med sig vart som helst!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s