Hur man koka ägg – på sex enkla sätt!

Att lära sig att koka ägg behöver inte vara en svår uppgift. De är relativt billiga, det finns variationer och är en bra proteinkälla. Omega -3 berikade ägg innehåller extra mycket Omega-3, Omega-6 fettsyra, bidrar till ca. 15% av dagsbehovet av Omega-3 fettsyra enligt EU:s rekommendation och har en mera intensivt färgad gula som kommer ifrån frigående höns som äter ett vegetabiliskt foder. Men viktigast av allt, ägg är extremt mångsidiga för nybörjare kockar. Här finns 6 enkla sätt att förbereda ägg!

1. Hårdkokt

Denna metod är förmodligen ett av de enklaste sätten att laga ett ägg! Allt du behöver göra är att försiktigt placera ägget i en kastrull med vatten. Se till att vattnet täcker ägget helt och koka upp. När vattnet börjar koka, minska värmen till låg och sjuda i en minut. Täck grytan och ta bort from värmen. Låt stå i 10–12 minuter. Häll av överskott varmvatten och placera ägg i kallt vatten.
Spräck och servera eller ha i kylen upp till 7 dagar. Med hårdkokta ägg, både äggulan och den vita delen är kokta med en något tjockare konsistens. Hårdkokta ägg pumpa upp proteinet och är ett stort tillägg till sallader eller smörgåsar.

2. Äggröra

Detta är ett bra sätt att introducera människor till ägg! Knäcka ägg i en skål. Räknar med cirka 2 ägg per person för en hälsosam portion. Lägg ungefär en matsked mjölk/mandelmjölk eller vatten per ägg och vispa kraftigt tills ägget och vätskan kombineras tillsammans. Lägg i örter om du så önska.
Värm en stekpanna på medelvärme, häll på äggsmeten och minska från medel till ett låg värme. Låt äggen sitta ett tag, sedan använda en träslev eller stekspade, tryck äggen från ytterkanterna in i mitten för att bilda en mass. Fortsätta att skrapa botten av pannan för att förvränga äggmassan. Äggröran är klart när de är fuktig och utan någon vätska.
Tärnade kött, grönsaker och örter komplement äggröra ganska snyggt. Följer dessa instruktionerna efter att du hälla flytande äggblandningen i den uppvärmda pannan.

3. Omelett

Grund prep. för en omelett är precis som äggröra. Men när äggen kombineras med vatten eller mjölk, vispa lite mer kraftigt för att införliva luft i äggen. Häll i en het stekpanna precis när du gjorde äggröran. Låt äggen koka i ungefär en minut, eller tills botten är fast. Lyfta ena sida av ägget med en värmetålig träslev, luta formen så att det flytande ägg på toppen för att flyta under. Gör samma sak på andra sidan. Sedan vänder ägg pannkakan över för att koka återstående flytande ägg.
Om du ska piffa upp din omelett, lägg upp ingredienser i mitten. Vik ena sida över att rada upp kanterna. Den viktigaste delen är att äggen inte är överkokta och omeletten bli brun.

4. Frukostmuffins

Bakad ägg är också ett bra sätt att använda överblivna sauterade grönsaker eller marinerade kött. Starta genom att helt enkelt broa botten och sidorna av en muffinsform eller individuella ugnsformar. Lägg i skikt de önskade ingredienserna, krydda och knäcka ett ägg eller två på toppen!
Slutligen, placera muffinsformen eller de individuella ugnsformar i ugnen på 204◦c. Grädda i ca 12 minuter eller tills de äggvitorna är fasta och äggulor förblir rinnande.

5. Stekt

Vi skulle kunna skriva ett helt blogginlägg enbart på hur man steka ett ägg – det finns så många versioner. För nu ska vi lära dig hur man gör ett stekt ägg med en krispig vita och rinnande äggula. Värm halv matsked smör i en teflon stekpanna på medelvärme. Knäck ett ägg i fräsande smör.
När brunt och sprakar, vända ägget med hjälp av en värmetålig stekspade. Tryck ner på vitan närmast äggulan. När vitan har satt, är din stekt ägg redo! Detta kanske inte är det mest hälsosamma sättet att konsumera ägg, så vi rekommenderar denna metod med måtta!

6. Pocherat

En av de svåraste att bemästra måste vara pocherat ägg. Detta ägg är ofta förknippat med ägg Benedictus och kan vara den mest läcker om det görs på rätt sätt.
Enligt Alton Brown, ska du börja med färska ägg. Ta en kastrull med vatten (inget salt) till en rullande koka. Medans vattnet värms ska du förbereda dina ägg genom att placera varje i en liten skål. När vattnet når kokpunkten, lätt snurra vattnet innan du placerar ditt ägg i vattnet. Tips: Få ägget nära vattnet innan du försiktigt placera den i kastrullen.
Det är varmt på undersidan, så medan dina ägg börja stelna se till att hålla de vita i takt genom att lätt flytta ägget runt. Koka i cirka två minuter om du vill ha en rinnande äggula, till omkring fyra minuter om du gillar dem med lite fasthet.
Vad är din favorit sätt att äta ägg?
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s